Kemin kaivos vaihtaa öljyn maakaasuun

Tornion Voiman toimenpiteet kohti puhtaampaa lämmöntuotantoa jatkuvat, nyt Kemin kaivoksella.

Tornion Voima investoi Kemin kaivokselle nesteytetyn maakaasun (LNG) säiliön sekä höyrystinaseman, joiden asennus ja käyttöönotto tehtiin syksyllä 2019. Samassa yhteydessä muutettiin kaksi kevyellä polttoöljyllä toimivaa kaukolämpö- ja höyrykattilaa maakaasukäyttöiseksi. ​

Hankkeeseen kuuluu myös uuden 4 MW tehoisen maakaasukäyttöisen kaukolämpökattilan investointi, jonka toimitus ja käyttöönotto on syksyllä 2020. Hankkeiden yhteisinvestointisumma on noin 1,4 miljoonaa euroa.

– Saimme viime vuoden loppupuolella valmiiksi maakaasupolttimien asennuksen Tornion voimalaitoksen varatehokattiloille. Kaikkia varatehokattiloita pystytään käyttämään nyt maakaasulla ja häkäkaasulla, jolloin vältetään polttoöljyn käyttö ja siitä syntyvät päästöt. Tämä Kemin kaivoksen investointi on erinomainen jatkumo sille ja nyt Tornion Voiman lämmöntuotannossa ei enää käytetä öljyä, toteaa Tornion Voiman toimitusjohtaja Aki Hakulinen tyytyväisenä.

Tornion Voima ja Outokumpu Chrome ovat sopineet myös uuden kaivoskuiluun puhallettavan ilman lämmitysjärjestelmän toimituksesta kaivokselle. Toimituksen sisältöön kuuluu LNG säiliö, maakaasunhöyrystinasema sekä poltinjärjestelmä. Järjestelmä on valmis syksyllä 2020.

Tornion Voima toimittaa Kemin kaivoksen maanpäällisten rakennusten ja malmin sulana pitämiseen sekä kuivaamiseen tarvittavan lämmön. Kemin kaivos on Outokumpu Oyj:n tytäryhtiön Outokumpu Chrome Oy:n omistama kaivos, joka sijaitsee Kemin kaupungin pohjoispuolella. Kemin kaivos on Suomen suurin maanalainen kaivos 2,7 miljoonan malmitonnin vuosituotantokapasiteetillaan. Kemin kaivoksella käy päivittäin töissä noin 550 henkeä sekä outokumpulaisia että palveluntarjoajien työntekijöitä.

Lisätietoja: Tornion Voima Oy:n toimitusjohtaja, Aki Hakulinen p. 050 386 2602